Cursus Excel

Excel is van oorsprong een rekenprogramma. Je kunt er dan ook allerlei berekeningen mee uitvoeren, van heel simpel tot heel ingewikkeld.

In Excel kun je ook uitgebreide lijsten met bijvoorbeeld klantgegevens bijhouden. Hiervoor wordt Excel misschien wel het meest gebruikt.

Of je nu wilt rekenen of lijsten bijhouden (of iets anders wilt doen), het beste kun je beginnen met een of twee lessen Excel Basis.

Basislessen

In een of twee basislessen leer je alles wat je nodig hebt om vlot met Excel te kunnen werken.

Werkbladen

Cursus Excel Basis in Hoorn - Voorbeeld tabs van werkbladen.

In Excel werk je altijd op een werkblad. Soms op verschillende werkbladen tegelijk. Onderwerpen: Indeling. Grootte. Navigatie. Maken en verwijderen. Titel en kleur. Kopiëren en verplaatsen.

Kolommen en rijen

Cursus Excel Basis in Hoorn - Voorbeeld instellen kolommen.

Cellen staan in kolommen en rijen, zodat het werkblad overzichtelijk blijft. Je kunt een kolom of rij aanpassen aan de inhoud en onder meer vastzetten of verbergen. Onderwerpen: Invoegen. Verwijderen. Vastzetten. Het raster. Aanpassen. Verbergen.

Cellen

Cursus Excel Basis in Hoorn - Voorbeeld instellen cel.

De cel is het allerbelangrijkste onderdeel van Excel. Er kunnen zeven soorten gegevens in staan. Weet hoe je daarmee om gaat, dan ben je al een eind onderweg. Onderwerpen: Celadres. Getallen, tekst, datum en tijd. Getalnotatie. Uitlijning. Gegevens invoeren en wissen. Cellen invoegen en verwijderen.

Bereiken

Cursus Excel Basis in Hoorn - Voorbeeld bereik.

Een groepje cellen die bij elkaar horen, heet een bereik. Het kunnen er twee zijn of tweeduizend. Voor Excel maakt dat niets uit, voor jou eigenlijk ook niet. Onderwerpen: Wat is een bereik. Lege cellen. Namen. Navigatie. Opmaak. Kopiëren en verplaatsen.

Formules

Cursus Excel Basis in Hoorn - Voorbeeld wizard formule.

Formules, daar draait het om in Excel. Als je weet hoe je één formule opbouwt, weet je hoe je alle andere formules opbouwt. Dat moet je dus goed oefenen. Onderwerpen: Celverwijzingen. Opbouw. De zekere methode. Snelle formules. Functies. Weergave.

Reeksen

Cursus Excel Basis in Hoorn - Voorbeeld doorvoeren.

Excel begrijpt rijtjes, ook rijtjes woorden, en kan die zelf even voor je afmaken. Scheelt tijd. Onderwerpen: Automatisch doorvoeren. Aangepaste lijsten.

Afdrukken

Cursus Excel Basis in Hoorn - Voorbeeld afdrukken.

Een werkblad is vele malen groter dan een velletje A4. Om de inhoud toch overzichtelijk op papier te krijgen, heeft Excel wat ingebouwde handigheden. Onderwerpen: Weergave. Percentage. Indeling. Afdrukbereik. Marges. Pagina-eindes.

Vervolglessen

Heb je de basis van Excel voldoende in de vingers, dan kun je de mogelijkheden van het programma verder verkennen.

Wat je precies gaat leren, hangt af van het doel waarvoor je Excel wilt gebruiken.

  • Wil je bijvoorbeeld uitgebreide financiële spreadsheets maken?
  • Of wil je vooral lange lijsten met veel gegevens bijhouden?
  • Wil je weten hoe je droge cijfers visueel aantrekkelijk presenteert?
  • Of wil je vooral overzichten en formulieren voor medewerkers maken?

Met Excel kun je dat allemaal prima doen. Hieronder staan toepassingen waarvoor Excel veel wordt gebruikt. Heb je andere wensen, dan kun je ook die met de trainer bespreken.

Spreadsheet

Cursus Excel Vervolg in Hoorn - Voorbeeld Functiebibliotheek

Excel is gemaakt om te rekenen. Tientallen functies helpen je de cijfers op een rijtje te krijgen, van een eenvoudig huishoudbudget tot een complete bedrijfsadministratie. Rekenen met datums en tijden is ook geen probleem. Onderwerpen: Financieel. Technisch. Datum en tijd. Gegevensmodel.

Database

Cursus Excel Vervolg in Hoorn - Voorbeeld Database

Hou je in Excel gegevens van bijvoorbeeld klanten of producten bij, dan werk je vooral met tekst. Ook daarmee kun je in Excel heel wat doen. Aantallen en bedragen kun je in een overzicht laten samenvatten. Onderwerpen: Filteren. Sorteren. Splitsen. Samenvoegen. Opzoeken. Omzetten.

Analyse

Cursus Excel Vervolg in Hoorn - Voorbeeld draaitabel

Het is niet zo eenvoudig om in een flinke tabel met getallen de grote lijn en onderlinge verbanden te zien. Excel heeft verschillende technieken waarmee je ze direct zichtbaar kunt maken. Onderwerpen: Draaitabel. Slicer. Draaigrafiek. Voorwaardelijke opmaak. Wat-als-analyse.

Presentatie

Cursus Excel Vervolg in Hoorn - Voorbeeld Grafiek

Gaat de trend omhoog of omlaag? In welke maand wordt het meest omgezet? Hoe scoort A in vergelijking met B? Als de grote lijn in een oogopslag duidelijk moet zijn, dan maak je een grafiek en zet je die zo nodig in PowerPoint. Onderwerpen: Grafiek maken. Grafiek opmaken. Grafiek aanpassen. Sparklines. Exporteren.

Formulieren

Cursus Excel Vervolg in Hoorn - Voorbeeld beveiligen

Moet een werkblad door anderen worden gebruikt, bijvoorbeeld om gegevens in te vullen, dan wil je niet dat ze van alles kunnen veranderen. Je kunt ervoor zorgen dat alleen bepaalde cellen open zijn en de rest niet. Onderwerpen: Cellen (de)blokkeren. Werkblad beveiligen. Valideren. Helptekst. Besturingselementen.

Excel aanpassen en automatiseren

Cursus Excel Vervolg in Hoorn - Voorbeeld lint aanpassen

Niet iedereen gebruikt Excel op dezelfde manier. Daarom is het prettig dat je veel zaken naar eigen voorkeur kunt aanpassen en instellen. Ook kun je veel voorkomende taken automatiseren. Zo kun je Excel helemaal personaliseren. Onderwerpen: Werkbalk Snelle Toegang. Lint aanpassen. Opties. Macro’s.

Aanmelden en informatie

Wil je ook als een professional leren werken met Excel? Laat je wensen weten of bel 0229 - 755 355 voor meer informatie.